Technische opmerkingen over de LEL-MPS-sensor

Bijgewerkt: 26 september 2022

Dit ondersteunende artikel is een technische referentie voor enkele belangrijke onderwerpen met betrekking tot NevadaNano Molecular Property Spectrometer (MPS™) sensoren voor brandbare gassen.

Voor gedetailleerde informatie over MPS-sensoren en een overzicht van de detectie van brandbaar gas, zie de Blackline Safety whitepaper Combustible Gas and its Detection.

INERTE OMGEVINGEN EN ZUURSTOFARME

De MPS-sensor is ontworpen voor de detectie van gas in reële omgevingen en is daarom afhankelijk van enige zuurstof in de atmosfeer om nauwkeurig te kunnen functioneren.

Het gebruik van MPS-sensoren bij een zuurstofgehalte (O2) van minder dan 18% kan de nauwkeurigheid negatief beïnvloeden. Bovendien raadt Blackline het gebruik van MPS-sensoren af in omgevingen met O2-niveaus onder 10%. Een soortgelijke beperking bestaat voor pellistor (katalytische kraal) sensortechnologie.

Bij gebruik van een G7 in inerte omgevingen met minder dan 10% zuurstof, raadt Blackline aan Nondispersieve infrarood (NDIR) sensoren te gebruiken om brandbare gassen te detecteren.

KALIBRATIEVERIFICATIE

Standaard zal het kalibratieproces voor een MPS-sensor de nauwkeurigheid valideren en garanderen zonder de sensormetingen aan te passen. Deze sensor is in de fabriek gekalibreerd voor optimale nauwkeurigheid en Blackline Safety adviseert de fabriekskalibratie te gebruiken voor de levensduur van de sensor.

Gevorderde gebruikers kunnen een volledige kalibratie uitvoeren met een span adjustment door dit te configureren in Blackline Live. Dit kan het vermogen van de sensor om nauwkeurig andere brandbare gassen te detecteren negatief beïnvloeden .

Neem contact op met de klantenservice van Blackline voordat u een handmatige kalibratie uitvoert op een MPS-sensor.

VERGELIJKING METHAAN (2,5% VS. 2,2%)

Zoals bij alle Blackline-sensoren voor brandbaar gas wordt 2,5%vol methaan (CH4) beschouwd als 50 % ± 2 %LEL (volgens IEC-norm EN60079). Klanten die 2,2% methaan toepassen op apparaten die zijn gekalibreerd op 2,5%vol CH4 zullen een aflezing van 44% LEL waarnemen.

Als u liever wilt dat 2,2%vol CH4 wordt afgelezen als 50% ± 2%LEL, werk dan het standaard configuratieprofiel van uw apparaat in Blackline Live bij om de meetbereikaanpassing in te schakelen en voer vervolgens een kalibratie uit met 2,2%vol CH4. De metingen van uw apparaat zullen worden aangepast om 50% ± 2%LEL weer te geven.

SELECTIE VAN GASFLESSEN

Multi-gas cilinders:

Bij het bumptesten of kalibreren van cartridges met een MPS-sensor met behulp van een multigasfles, moet de cilinder:

• Moet 50% LEL methaan (CH4) bevatten en mag geen andere brandbare gassen (bijv. pentaan, butaan, propaan) of waterstof bevatten.
    OPMERKING: Als u 2,2% vol CH4 gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u het configuratieprofiel van uw apparaat in Blackline Live bijwerkt zoals hierboven beschreven.
  • Moet ten minste 18%vol zuurstof (O2) bevatten.
  • Kan giftige gassen bevatten.
  • Kan stikstof (N2) als balansgas gebruiken.

Enkele gasflessen:

Bij het bumptesten of kalibreren van patronen met een MPS-sensor met behulp van een enkele gasfles, moet de cilinder:

• Moet aangeven dat lucht als balansgas wordt gebruikt (bv. zwaveldioxide (SO2) met een luchtbalans, isobutyleen met een luchtbalans).
  • Mag geen N2 als balansgas gebruiken.

Als cilinders worden gebruikt die niet de juiste gasmengsels bevatten, zal de MPS-sensor de bumptest of kalibratie niet doorstaan en een onjuiste LEL-waarde aangeven totdat het apparaat van stroom wordt voorzien.